Praktijk voor lichaamsgerichte therapie
en traumaverwerking

Somatic Experiencing® (SE™)


Somatic experiencing betekent letterlijk: in het lichaam ervaren.

Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode om met trauma te werken, ontwikkeld door Peter A. Levine.

Trauma is volgens Peter Levine veel meer een biologisch verschijnsel dan een psychologisch probleem; als wij de taal van het lichaam leren, kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen.

Hoe zit dat?

Als wij iets meemaken dat als te overweldigend wordt ervaren, waarbij ons lichaam geen kans krijgt om te vechten of te vluchten, hebben wij nog een redmiddel om de situatie te doorstaan: bevriezen.

Dit zie je ook heel mooi in de dierenwereld: bijvoorbeeld wanneer er een antilope aangevallen wordt door een leeuw en dan stil gaat liggen.

Wanneer de leeuw de antilope toch niet opeet en weer verdwijnt, zien we dat haar lichaam na een tijdje begint te trillen, ze weer opstaat, zich nog een keer flink uitschudt en zich dan weer aansluit bij de kudde. Ze houdt er geen trauma aan over – door het trillen en schudden heeft zij de opgelopen spanning kunnen ontladen.

Hier gaat het bij de mens vaak anders: wanneer de energie die ons zenuwstelsel gemobiliseerd heeft om te vluchten of vechten blijft steken in de bevriezing, blijven we als het ware ‘aan’. Ons lichaam werkt hard om de bevriezing in stand te houden. Een deel van ons blijft in de tijd van de gebeurtenis. Vroeger of later zullen wij allerlei fysieke en/of psychische klachten ervaren. Je kunt een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) ontwikkelen.


Hoe werkt het?

Het fijne aan SE™ is, dat wij het verhaal niet hoeven te weten – we kunnen hier en nu naar het lichaam luisteren en het zal ons laten zien waar het vast zit en waar wij beetje bij beetje de opgeslagen spanning kunnen ontladen. Wij kunnen bijvoorbeeld onafgemaakte bewegingen alsnog afmaken. Trillen, bibberen, energie voelen stromen, hitte of kou die vrijkomt kunnen uitdrukking zijn van de ontlading die alsnog plaats vindt. 

Een SE™ sessie vindt vaak zittend in de stoel plaats. Met jouw toestemming maak ik soms gebruik van ondersteunende aanraking en stel ik je vragen die jou helpen om waar te nemen wat er in jouw lijf gebeurt en aanwezig te blijven in het hier en nu. Ik ga samen met jou op zoek naar jouw (innerlijke) hulpbronnen, waardoor het voor jou veilig en mogelijk is om jouw draagkracht te vergroten en de spanning geleidelijk te ontladen. Soms gebruiken we de ruimte om bijvoorbeeld bewegingen af te maken of jouw eigen ruimte te verkennen. Soms is het behulpzaam om liggend (op de massagetafel) te werken, al dan niet met aanraking.

zie ook www.somaticexperiencing.com

Terug naar HOME

Terug naar Individuele sessies